Извадено от книгите, от мрежата, от чекмеджето и от всякъде
За контакти:
Под редакцията на Огнян Антов

По категории

Посетете още

Предговор
Печална наука. В. Н. Турбин предлага нова научна дисциплина: некрология
Турбин, Владимир Николаевич (28.07.1927, Харков - 1993, Москва). Завършил филологическия факултет на Москавския държавен университет (МГУ), 1950. За свой учител смята Михаил Бахтин. Една от провокативните идеи на Турбин е: "Жанровете движат света. Не битието определя съзнанието, а жанрът на това битие."Турбин, Владимир Николаевич (28.07.1927, Харков - 1993, Москва). Завършил филологическия факултет на Москавския държавен университет (МГУ), 1950. За свой учител смята Михаил Бахтин. Една от провокативните идеи на Турбин е: "Жанровете движат света. Не битието определя съзнанието, а жанрът на това битие."
Извадката е от послесловието "Бывают странные сближения" на В. Н. Турбин във Волгин И. П. Последний год Достоевского. - М.: Известия, 1990. - 656 с.

Автор: В. Н. Турбин

Последната година от живота на изтъкната историческа фигура, наистина, вече се установява като някакъв самостоятелен, обособен предмет на историографията, преминаваща в историософия. Осмелявам се да изкажа предположение, че в историята на културата пониква нов клон - сравнителна история на последните дни, седмици, месеци от живота на световнозначима личност; и наименование този клон ще получи печално, но коректно, може би, най-вероятно, ще се нарече: не-кро-ло-ги-я. Некрологията изследва последните слова на историческия деятел, заветите му, които може да са осъзнати от него, но биха могли и изобщо да не са: човек говори или пише, без да знае, че в момента произнася своите последни думи и че думите му непременно ще възприемат като завещание. Печална ще бъде тази научна дисциплина, но необходима, много изясняваща и в миналата история, и в историята на съвременността: ако се напише трактат за последните дни от живота на Маяковски или на Горки - колко странни съвпадения тук биха се изнамерили.

- - -

Заглавието и преводът са на (c) Anapest.Org.

t
f
26.02.2009 (пр. 29.03.2017) | Знаци: 1099 | Прегледи: 2437 | Сподели:
Съдържание (106) Имена (44) Показалци (12) Галерия (99) Файлове (5) Препратки (4)