Извадено от книгите, от мрежата, от чекмеджето и от всякъде
За контакти:
Под редакцията на Огнян Антов

По категории

Посетете още

Интервю
Анатолий Дзиваев: Как се играе Сталин
А. Дзиваев като ЙВСА. Дзиваев като ЙВС
Анатолий Дзиваев е съветски и руски актьор, роден през 1946 г. във Владикавказ, народен артист на Република Северна Осетия-Алания. Снима се в киното от 1970. До 2015 г. е играл ролята на Сталин в 9 филма. След сериала "Жуков", където за кой ли път играе бащата на народите, започнали да се шегуват с него, че е "главният Сталин на Първи канал".
Може би сте гледали сериала "Синът на бащата на народите" (2013), който се завъртя и на повторения по каналите на БНТ. Ето любопитни откъси от две негови интервюта.
Превод: Огнян Антов

- А кога за първи път изпълнихте ролята на Вожда?

- До пристигането си в Москва бях главен режисьор на Руския драматичен театър "Вахтангов" във Владикавказ и поставях пиесата на Абдулин "Правда памяти". Навремето ни принуждаваха: ако искаш да поставиш нещо класическо, първо пусни нещо на партийна тематика. "Правда памяти" беше от този род. Имаше там персонаж: секретар на обкома, имаха предвид Брежнев, и с него трябваше да говори гласът на Сталин. Това е популярният епизод, когато Йосиф Висарионович звъни по телефона: "Вие спите, значи? А страната работи!" Аз реших, че само един гол глас е малко и намислих да въведа такава роля и актьор, който да се появи на сцената. Обаче актьорът в последния момент преди спектакъла се разболя. Тогава аз причесах косите назад, посивиха ми ги (сега обратно, потъмняват ги), обръснах се, оставих едни мустаци. Получи се сносна прилика. Първото появяване на Сталин бе такова: аз паля лулата, а когато в тъмнината се освети моят профил, и... цялата зала стана на крака! Все едно бе жив генералисимусът, нищо, че бе 1981 година. Още малко и щяха да извикат "Да живее другарят Сталин!". Наложи ми се да направя знак с ръка и едва тогава зрителите си позволиха да седнат по местата си, като първокласници... Фото кадър от тази роля първо попадна във вестниците, а сетне у авторите на един документален филм за Сталин. Тогава не ме утвърдиха, но картичката продължи своя път. В един проект ме взеха да играя Сталин, после в друг - и се започна. Та до ден-днешен.

- А на частни или корпоративни партита като негов двойник викат ли ви?

- Хм, имаше един случай. При това мероприятие на висше равнище. "Имате ли куртка? - питат ме. - Влезте, кажете тост и се оттеглете. Ще получите куп пари." Е, аз хубаво им отвърнах! Не е за печат! Разбира се, обидиха ми се. Но мога ли да се съглася на такова нещо!? Аз какъв съм - артист или шут някакъв?!

(...)

Знаете ли, колкото по-сложен е един персонаж, толкова по-интересно се работи над ролята. Към Сталин се отнасям като към твърде интересен персонаж. Бил е толкова различен, само за 5 минути можел да се извърти 50 пъти. Преди да пристъпя към ролята, аз прочетох за него немалко, в това число и архивни документи, и секретни материали. И да ви кажа, работата хич не е проста. Образът на Сталин в киното често е шаржиран едва ли не: пуши лулата, говори с акцента. На такъв трафаретен Сталин не ми се изобразява.

Бележка от редактора:

Да не пропусна да спомена, че подобни изправяния на крака пред призраци са почти реалност и в днешна Русия. Неслучайно книгата на Аня Политковская, която сме цитирали в Анапест, се казваше "Русия путинска".

Основен материал:

http://sobesednik.ru/incident/20131103-anatolii-dzivaev-rossiyu-khotyat-razorvat-na-chasti-poetomu-strane-nuzhen-stalin-n

Снимка:

http://www.kino-teatr.ru/kino/acter/m/ros/1267/foto/m100219/464777/

t
f
21.12.2015 | Знаци: 2935 | Прегледи: 3127 | Сподели:
Съдържание (106) Имена (44) Показалци (12) Галерия (99) Файлове (5) Препратки (4)