Извадено от книгите, от мрежата, от чекмеджето и от всякъде
За контакти:
Под редакцията на Огнян Антов

По категории

Посетете още

Наука
Клинични фази на алкохолизма
Стоянов, Ст., Бошнакова, Ц. Хроничен алкохолизъм. София, ПъблишСайСет-ЕКО, 2001. 92 с.

В увода на тази медицинска книга има следните клинични фази в развитието на алкохолизма:

"Преалкохолна фаза

Стадий на прогредиентно облекчаващо пиене. Приема се голямо количество алкохол с цел да се освободи напрежението. В продължение на 2-3 години настъпва повишаване на толерантността и това налага увеличаване на дозите и зачестяване на пиенето.

Продромална фаза

Стадий на покачване на толеранса. Количеството на поетия алкохол се увеличава, преминава се към "тайно пиене" със загуба на спомените. На следващия ден на болния му се губят моменти от преживяното. Не се касае още за амнезия при сериозна алкохолна интоксикация. Мисълта на индивида е постоянно в алкохола, пие жадно няколко чаши една след друга, няма желание да разговаря на "алкохолна тема".

Критична фаза

Стадий на непреодолимо пиене. Характеризира се със загуба на контрол, развитие на по-силна психическа зависимост с тенденция за търсене на "алиби". Опитите за отказване са несполучливи. Разстройват се семейните, приятелските, професионалните и други отношения. Апетитът намалява, либидото отслабва, налице е сутрешна употреба на алкохол. Индивидът симулира здраве и отказва лечебна помощ. Личността се променя, става лесно възбудима, лабилна и безинициативна.

Хронична фаза

Стадий на сензибилизиране. Алкохоликът пие през целия ден или много дни наред. Той не спазва етичните норми на поведение, събира се с хора с по-нисък социален статус, пие лошокачествени напитки, включително технически продукти. В този стадий алкохоликът страда от от упорито безсъние, тревожност, страхови изживявания, има разстройство на паметта и соматични усложнения, съчетани с деменция и подчертана социална деградация."

t
f
23.02.2009 (пр. 27.08.2021) | Знаци: 1753 | Прегледи: 7491 | Сподели:
Съдържание (106) Имена (44) Показалци (12) Галерия (99) Файлове (5) Препратки (4)