Събрани web съчинения
За контакти:
Тайната на боба е захарта
Аз съм Сънчо

Така, деца, дойде време и за Сънчо.

Днес ще чуете приказката за Златната ябълка.

Тъй се наричала една индианска девойка, родом от прериите на Северна Америка. Живеела на село и имала трима братя-близнаци и бял баща, който треперел над нея. Затова всяка вечер пращал синовете си да пазят сестра си от змейове и те висели по цели нощи пред вратата й. Братята все се оплаквали на баща си от това пусто дежурство, давали му съвет да извика охранителна фирма, а тях да остави на мира. Бащата обаче бил стипца и непреклонен.

И ето че по време на нощното бдение на най-малкия брат (нищо, че били и тримата близнаци) долетял един хеликоптер, змейска ръка се подала и отмъкнала покрай спящия пазач Златната ябълка.

На заранта бащата много се ядосал и натирил синовете си в столичното сити да търсят следите на изчезналата. И те тръгнали.

Вървял най-малкият брат, вървял и стигнал един небостъргач. Долу стоял портиерът. “Така и така, казал младежът, търся Змея.” “Момент”, отвърнал портиерът, отишъл до рецепцията и скоро се върнал. “Змеят е зает.” Братът се направил на разочарован и като си отивал, така, уж между другото, се заинтересувал за стаята на Змея и научил, че тя била на последния етаж.

Влязъл момъкът в близката кръчма, напил се от мъка и тогава в заведението се появило едно младо момиче от старата професия. Излял най-малкият брат болката си пред нея, тя се разчувствала и рекла:

– Виж сега. Трябва три дена да стоиш пред входа на хотела. На четвъртия ще пристигнат две беемвета – едно черно и едно бяло. Черното ще пропуснеш, бялото ще спреш, ще цапнеш шофьора с нещо тежко и ще му заемеш мястото. После пак ще чакаш. Когато слезе Змеят и седне на задната седалка, ще отвориш жабката на колата и ще вземеш – а ако няма, ще отидеш да купиш – малко жива вода със син етикет и надпис “София”… След това му подай бутилката с жива вода и му гледай сеира!

Изпълнил всичко малкият брат, завързал за всеки случай мъртвопияния Змей, взел ключа от стаята му и нахълтал в хотела през задния вход. Качил се горе и видял сестра си в пищни дрехи да седи на мек фотьойл и да гледа видео. Плеснали с ръце, прегърнали се, разцелували се, ала Златната ябълка категорично отказала да се върне на село.

Защо ли, деца?

Ами гледайте след малко новините и ще видите защо. А сега – лека нощ!

От мястото на събитието предаде Сънчо.

t
f
06.06.2017 | Знаци: 2372 | Прегледи: 1623 | Сподели:

Съдържание / 222

Категории / 35

Имена / 12

Галерия / 83

Файлове / 11

По категории

Автопортрети и писма / 3

Антракт / 12

Беседи за Обществото на писателите / 4

Дневник на (екс)писателя / 31

Дописки на редактора / 24

Драматургия / 2

Електронни издания / 6

Есеистика / 5

Изследвания / 2

Интервю / 2

Как се пише приказка / 7

Книги / 9

Лингвистика / 1

Литературна критика / 3

Литературни анализи и теория / 5

Малък смешен именник / 8

Малък тъжен именник / 8

Наново разказани приказки / 5

Него го няма от няколко часа / 4

Никому неизвестен шано цикъл / 4

Опис опуси / 2

Очерци и пътеписи / 7

Поетични книги и цикли / 19

Преводи / 11

Произведения за деца / 20

Речи / 14

Речник на самотата / 5

Романи / 16

С. Есенин: Няма вече връщане назад / 10

Сънищата започват на сутринта / 8

Тайната на боба е захарта / 8

Театрална и филмова критика / 9

Фейлетони / 3

Фоторазкази / 5

Фрагменти / 2

Посетете още