Събрани web съчинения
За контакти:
Дневник на (екс)писателя
Когато Ботев и Вазов си тръгнат от програмите

След последното [не някое конкретно, днешно-утрешно, злободневно, а въобще последното – след окончателното отпадане някой ден на произведения от наш класик – а класиците ни са безкрайно много! да не забравяме] ще се наложи подир някоя и друга десетилетка да сменяме имена на образователни, културни, спортни и всякакви други институции, носещи името на изпадналия от учебните програми творец.

Много е просто. Имената на нашите институции са скачени съдове с изучаването им в училище. Отпаднат ли, след време най-естественият поколенчески въпрос ще бъде: "Ботев? Вазов? А кой е той?" А от този въпрос до смяната на името е една крачка. Прекъсва се културната памет, родовата памет.

Доказателството също е реторично: колко от нас знаят прапрабаба си? Ето, ние (масата) не помним собствените си прадеди, пък как ще помним някого, който не ни е никакъв? Ами ето как – като го помним чрез учебните програми.

Учебната програма е само едно от условията за родовата, културната памет – но е базово. Ако качвате Еверест, на вас ви трябва базов лагер и щурмови такъв; ако ще помните класиците си, те трябва да са в учебната програма – а оттам интелигенцията от всички поколения да си щурмува върха, както си ще.

ПП. За сравнение: гърците не само помнят своя Омир, ами са го (типично по гръцки) пробутали на целия свят да го помни. А лицето Омир най-вероятно не е и съществувало. Впрочем най-лесно се помни и пази това, което го няма. Доказателството и тук е просто: бог. Но всичко в човешкия тип цивилизация става с институция: бог го пази църквата, Вазов и Ботев (не конкретните съществували лица, а българските ценности "Ботев" и "Вазов") ги варди училището. Омир, апропо, е пример пък за световна човешка ценност.

ПП2. В България е съвсем възможно и дори очаквано някой ден Ботев и Вазов да си тръгнат от учебните програми – това е въздишката на демографската ситуация.

t
f
29.10.2015 (пр. 07.04.2017) | Знаци: 1907 | Прегледи: 1291 | Сподели:

Съдържание / 222

Категории / 35

Имена / 12

Галерия / 83

Файлове / 11

По категории

Автопортрети и писма / 3

Антракт / 12

Беседи за Обществото на писателите / 4

Дневник на (екс)писателя / 31

Дописки на редактора / 24

Драматургия / 2

Електронни издания / 6

Есеистика / 5

Изследвания / 2

Интервю / 2

Как се пише приказка / 7

Книги / 9

Лингвистика / 1

Литературна критика / 3

Литературни анализи и теория / 5

Малък смешен именник / 8

Малък тъжен именник / 8

Наново разказани приказки / 5

Него го няма от няколко часа / 4

Никому неизвестен шано цикъл / 4

Опис опуси / 2

Очерци и пътеписи / 7

Поетични книги и цикли / 19

Преводи / 11

Произведения за деца / 20

Речи / 14

Речник на самотата / 5

Романи / 16

С. Есенин: Няма вече връщане назад / 10

Сънищата започват на сутринта / 8

Тайната на боба е захарта / 8

Театрална и филмова критика / 9

Фейлетони / 3

Фоторазкази / 5

Фрагменти / 2

Посетете още