Събрани web съчинения
За контакти:
Романи
На работа във фабриката за тролове
Откъс от романа на Огнян Антов "Вавилон". 2-2-III

Ще цитирам части от разказа на един „работник“ на фабриката, който пред медията, която го е интервюирала, е предпочел анонимността. Нямам представа сега какво е станало с него, дали е сред оцелелите. Ето вкратце моя преразказ на неговия разказ.

Аз реших да почна там – признава човекът – донякъде заради авантюрата, поради приключението, разбирате ли? Първо минаваш през „литературна цедка“: искат ти да им надраскаш неутрален текст, в моя случай беше „за“ и „против“ вегетарианството. Аз го минах теста, оплюх де що има вегетарианец, но накрая завърших с това, че… жена ми е вегетарианка. Това е глупост, естествено – аз не съм женен, недай си боже… После вече взеха да ми дават задачки, по-близо до политиката – за газа, за Русия, за Щатите, за Боко Тиквата и ЦЦ-тата. А аз ги мразя тия герберасти, ама си трая. Там, братче, не си ли криеш възгледите и недай боже да си продемократично мислещ, прозападник – край, с теб е свършено, изгонен си. Не си ли конформист или майстор лицемер, не си за там. Да не говорим, че има постоянен идеологически контрол върху работата ти, демек върху това, което коментираш, постваш или дори плямпаш по коридорите и в пушалнята.

Заплата не ти определят веднага (а заплатите започват от 1500 лева, до колко стигат, не знам, аз не изкарах толкова дълго, само няколко месеца изтърпях). Трябва първо да докажеш, че можеш да се справиш с нормата. А тя е минимум 100 коментара на смяна, като вълшебното число – демек толерираният среден брой коментари – е 135. Смените са по 12 часа и са дневни и нощни. Работи се два дена и два се почива. Това, госпожо, е истинска фабрика с реални производствени норми, разбирате ли?

Отделите са много. Едни се занимават с профилактика на блог или форум, други – на друг, трети… четвърти… За социалните мрежи да не говорим, там са цели стада работници. Има и отдел за новини, както и място, където се изработват всякакви картинки с текст под тях – популярни са в интернет като „демотиватори“. Има и видео отдел. Аз не съм влизал по всичките, понеже комуникацията между отделите е нежелателна. В моя отдел бяхме двайсетина човека и основната ни задача бе да коментираме задачи по форумите на някои опозиционни сайтове плюс порталите на голям град, в моя случай – на София. По едно време замествах колега от съседния отдел. Те пък имаха задача да тролят с коментари под определени новини в провинциални портали, като и порталите бяха под контрола на фабриката, понеже и новините там се пишеха от наш отдел! Пълен кръг, затворен цикъл, разбирате, нали?

Схемата, на която ни научиха в началото и която се спазва като ритуал, е такава: колегите се разделяме по тройки и се действа ролево – злодей, картинка, линк. „Злодеят“ не е съгласен с това, което е написано в новината. Той е критикарят на властта, на конкретния политик или бизнесмен. Всичко изглежда най-естествено. Другите двама веднага влизат в „дискусия“ с него: ама господине (госпожо), вие не сте прав(а), защото всичко в новината е съвсем правилно, ама съвсем вярно е… Единият трол добавя задължително адекватна към темата снимка (пак пратена ни с Агендата), а другият пък добавя линк към новините, които намира за верни, за правилните (повечето фейк). Коментарите са в обем, не по-малък от 200 знака. И това не е всичко, понеже тази „тройка“ се подвизава месеци наред по разните форуми, „живеем“, „комуникираме“ заедно по форумите и порталите. Жалко, че не се добрах до отдела за фейсбук или инстаграм – там маскарадът е още по-впечатляващ.

Питате какво точно правиме ли? Базисното е да употребиш предварително посочени ключови думи, които да попаднат в търсачките. Задават ни се поне 5 ключови думи и фрази. Например „газов хъб“, „турски поток“, „руски изтребители“ и прочее. И при всеки коментар ти си длъжен до използваш тези ключови думи, като при това – забележете – те не трябва да са членувани, изменени и т.н. Трябва да ги имплементираш изобретателно в изречението така, както са си. Както ви казах, за Facebook има предназначени поне 40 кабинета, в които седят по 20 човека, всеки със свои задачи и те пишат по цял ден на всякакви теми – не е важно дали хвалят или плюят, важно е да се поставя ключова дума и таг.

Не стига това, ами периодично ни правят анкети, за да ни проверят идеологически. Има 20 въпроса, свързани с актуалната политика и тази на правителството, с фобиите и филствата. Ако не отговориш „правилно“ на поне 15, те гонят. Аз използвах това и така избягах от фабриката – нарочно отговорих грешно идеологически и на двайсетте въпроса!

Най-ужасното е, че в цялата фабрика атмосферата е така натегната, така сериозна. Това, че системата е репресивна, е едно на ръка, но е пълно с началници, разбирате ли… началници на двойна над твоята заплата, които все те дебнат. Представете си, за закъснение от една минута глобата започва от 50 кинта!

t
f
10.05.2019 | Знаци: 4797 | Прегледи: 1565 | Сподели:

Съдържание / 222

Категории / 35

Имена / 12

Галерия / 83

Файлове / 11

По категории

Автопортрети и писма / 3

Антракт / 12

Беседи за Обществото на писателите / 4

Дневник на (екс)писателя / 31

Дописки на редактора / 24

Драматургия / 2

Електронни издания / 6

Есеистика / 5

Изследвания / 2

Интервю / 2

Как се пише приказка / 7

Книги / 9

Лингвистика / 1

Литературна критика / 3

Литературни анализи и теория / 5

Малък смешен именник / 8

Малък тъжен именник / 8

Наново разказани приказки / 5

Него го няма от няколко часа / 4

Никому неизвестен шано цикъл / 4

Опис опуси / 2

Очерци и пътеписи / 7

Поетични книги и цикли / 19

Преводи / 11

Произведения за деца / 20

Речи / 14

Речник на самотата / 5

Романи / 16

С. Есенин: Няма вече връщане назад / 10

Сънищата започват на сутринта / 8

Тайната на боба е захарта / 8

Театрална и филмова критика / 9

Фейлетони / 3

Фоторазкази / 5

Фрагменти / 2

Посетете още