Събрани web съчинения
За контакти:
Романи
Княз Борис Първи или княз Борис Едно – съвременни разсъждения 12 века по-късно
Откъс от романа на Огнян Антов "Вавилон". 1-2-III

Като знам какъв титан е бил княз Борис-Михаил и как той е една брънка от най-великата българска династия през онзи 9 век, Крумовата (Крум, Омуртаг, през Симеон Велики, неговия по-малък син), ала такава брънка, която е според мен кулминацията на този род, която изтръгва България от една цивилизационна парадигма и я споява с друга, европейска и християнска, като му се налага да изтръгне дори очите на първородния си син и да бастиса всички колена на големците барабар със слугите и конете, а едновременно да покани и посрещне скитащите се немили-недраги ученици на светите братя Кирил и Методий, за да създаде български духовен и книжовен остров в християнската култура. До такава степен успява, че днес ние имаме в компютърните софтуери и хардуери и кирилица – не за друго, а понеже литературните и християнски плодове на българската средновековна цивилизация се трансферират към други племена, към източните славяни, попадат сред най-голямото племе, русите, където и намират прекопана и чакаща зърно плодородна православна почва. Шест века след нашия Борис Първи, през 15 в., първи руски митрополит (тогава още не са имали самостоятелна патриаршеска църква) става българинът Киприан, знаменитият ученик и житиеописател на патриарх Евтимий Търновски, светеца реформатор и писател.

Хм, интересно - а кой друг би могъл да стане първи руски патриарх?

Кирилицата се затвърждава и дотам се „развива“ нейната историография през вековете, че в един геополитически момент на поредния, сега пък 21 век, според русите тя вече няма нищо общо с „братска“ България.

А защо сме братушки, като няма нищо общо?

Хм, слепотата на пропагандата е дефинирана още в Библията – да те научат да виждаш сламката в чуждото око, но да не виждаш гредата в своето. И друго: да си малка държава и народ не е порок, не е и голяма прелест, но някои племена имат това естествено предимство, да познават големите по отношението им към малките.

Като знам какви титани са били от тая Крумова династия, та се радвам, че не се е налагало досега публично на настоящия ни премиер-министър да прочете името на същия този варненски булевард „Княз Борис I“, че кой знае. Вярно, премиер-министърът е трикратен шампион (и то само досега) в играта с белязани карти (тоест е за трети път премиер), ама дали и как ще произнесе римската цифра за единица, един господ само знае и, надявам се, че при господ сега горе светите братя Кирил и Методий (ако не са се отвърнали вече от нас и да са се порусили и те) някак ще му запушат ушите на господа бога, та да не чуе поредната простотия. Хеле пък свети Константин-Кирил Философ, който е погребан в столицата на римското четмо и писмо – за него ще бъде двоен срам.

t
f
24.12.2017 (пр. 24.12.2017) | Знаци: 2672 | Прегледи: 1847 | Сподели:

Съдържание / 222

Категории / 35

Имена / 12

Галерия / 83

Файлове / 11

По категории

Автопортрети и писма / 3

Антракт / 12

Беседи за Обществото на писателите / 4

Дневник на (екс)писателя / 31

Дописки на редактора / 24

Драматургия / 2

Електронни издания / 6

Есеистика / 5

Изследвания / 2

Интервю / 2

Как се пише приказка / 7

Книги / 9

Лингвистика / 1

Литературна критика / 3

Литературни анализи и теория / 5

Малък смешен именник / 8

Малък тъжен именник / 8

Наново разказани приказки / 5

Него го няма от няколко часа / 4

Никому неизвестен шано цикъл / 4

Опис опуси / 2

Очерци и пътеписи / 7

Поетични книги и цикли / 19

Преводи / 11

Произведения за деца / 20

Речи / 14

Речник на самотата / 5

Романи / 16

С. Есенин: Няма вече връщане назад / 10

Сънищата започват на сутринта / 8

Тайната на боба е захарта / 8

Театрална и филмова критика / 9

Фейлетони / 3

Фоторазкази / 5

Фрагменти / 2

Посетете още