Извадено от книгите, от мрежата, от чекмеджето и от всякъде
За контакти:
Под редакцията на Огнян Антов

По категории

Посетете още

Музика | Автобиографии |
Джон Фогърти (Крийдънс): Истината за разпада… и две думи за Бийтълс
Книгата е
John Fogerty. Fortunate Son: My Life, My Music. Hachette Digital, October 2015 [epub].
Откъсът е от Глава 10 „Том напуска“.
Превод от английски: Огнян Антов
Заглавието и входно-изходната бележка са на редакцията.

Крийдънс са четирима души: Джон Фогърти (вокал, китара), Стю Кук (бас), Дъг Клифърт (барабани) и Том Фогърти (ритъм китара). Том е по-големият му брат и като цяло Джон е най-малкият от всичките…

- - - - -

В края на октомври 1970-а тъкмо щяхме да започваме записа на нашия следващ албум „Pendulum“. Аз пристигнах в студиото, а момчетата изглеждаха доста сериозни и напрегнати, повече от обикновено. Казаха:

– Искаме среща.

Отидохме отзад и те захванаха. Беше реална конфронтация:

– Ето каква е сделката. Искаме и ние да пишем песни. Искаме и да пеем тези песни. Искаме повече дял в музиката и в развитието на Creedence Clearwater Revival.

Мога само да кажа, че по това време аз бях изтощен. През живота на Крийдънс имаше доста напрежение. Стартира с „Proud Mary“, когато аз настоях да правя беквокалите сам. Оттогава напрежението само растеше. Имаше куп моменти, когато трябваше да запазя хладнокръвие и да свърша работата за доброто на групата. Просто бях уморен да ме фрасват под брадата, а аз да не отвръщам.

Сега и тримата декларираха едно и също намерение. Можех да видя, че за да продължим, или трябва да стане на тяхното, или няма да продължим изобщо. Помислих си: „Ако още искам да следвам мечтата си – тази рокендрол група – трябва да направя компромис. Така поне ще сме живи.“ Така че „клекнах“. Рекох:

– Ок, как си го представяте? Какво искате да направим?

– Искаме всички да пишем песни.

Том беше писал няколко парчета навремето, преди Крийдънс, ала Стю и Дъг никога не бяха композирали преди – и те искаха тяхната първа песен, която някога въобще са измисляли, да бъде записана от група номер едно в света в момента! М-м-м, вие искате също да растете нагоре, нали така? Хм, това наистина много ме разтревожи.

Веднъж пресата ме беше цитирала да казвам, че най-лошото нещо, което някога се е случвало на моята група, е било Бийтълс. Защото момчетата от моята група си мислеха, че биха могли да бъдат Бийтълс.

А Бийтълс не само че имаха трима от най-великите композитори, те имаха и двама велики певци плюс още един отличен певец – а пък четвъртият бе с ярка индивидуалност, която работеше в негова полза. Ние нямахме това. Да не говорим за цялото там аранжиране, продуциране и всичко останало. Тези момчета си нямаха представа какво бе необходимо. Визия. Просто това е истината.

- - - - -

…След следващия албум „Mardi gras“ (1972) групата се разпада, започват да се съдят един друг, братята не си говорят до ранната смърт на Том, а Джон – чиято композиторска кариера не е спряла и до днес (2024) – на инат не пее повече от 15 години своите шедьоври от времето на Крийдънс.

Принтскрийн от Уикипедия с авторствата и водещите вокали на песните от последния албум след „разпределението“.Принтскрийн от Уикипедия с авторствата и водещите вокали на песните от последния албум след „разпределението“.
t
f
21.03.2024 (пр. 21.03.2024) | Знаци: 2605 | Прегледи: 528 | Сподели:
Съдържание (106) Имена (44) Показалци (12) Галерия (99) Файлове (5) Препратки (4)