Извадено от книгите, от мрежата, от чекмеджето и от всякъде
За контакти:
Под редакцията на Огнян Антов

По категории

Посетете още

Мемоари
Бениамино Джили : Коремната обиколка на тенори, баритони и баси плюс Фитнес от първата половина на 20 век
Б. ДжилиБ. Джили
Джили, Бениамино
Спомени / Бениамино Джили; Пр. от итал. Светослав Колев. - София: Музика, 1984 (Ямбол: ДП "Г. Димитров"). - 304 с. : с ил.; 20 см.
Ориг. загл. Memorie / Beniamino Gigli
УДК 782+850+92

Автор: Бениамино Джили

Назначих и инструктор по гимнастика. Заболяванията на които станах жертва в Буенос Айрес и Ню Йорк, ме убедиха, че няма да издържа страхотното напрежение на работата и обществените задължения, ако не отделям всеки ден малко време за интензивни физически усилия. Затова се оставих в ръцете на господин Рийли, масажист и учител по атлетика. Всеки ден, докато живях в Америка, дори когато бях на турне, той ме подлагаше на своите изобретателни мъчения.

С тези изтезания преследвах двойна цел: да поддържам физическата си форма и да укрепя гръдния кош и раменете си, за да могат да издържат натоварването, което им налагаха гласните струни, както и да спра увеличаването на коремната си обиколка. Доказано е биологически, че поради особеното въздействие на жлезите с вътрешно отделяне тенорите са предразположени към прекалена закръгленост, докато при басите, които са обикновено високи и слаби, същата закономерност се отразява в противоположната посока. Само баритоните, изглежда, имат щастието да бъдат хора с нормална функция на жлезите. Но тъй като в една опера тенорът изпълнява почти винаги ролята на трагичен или романтичен герой, тази игра на природата е твърде злополучна. Кажи-речи всички тенори са принудени да водят непрекъсната борба с предразположеността си да пълнеят. И аз не правех изключение.

Суровите нюйоркски критици не бяха особено снизходителни към тревожните ми затруднения. Предстоеше ми да изпълнявам ролята на Ромео. Ако не исках да предизвикам нова лавина от необуздани коментарии, нямах време за губене. Позвъних на господин Райли.

Работа с чувал, бокс с въображаем противник и с треньор, машина за гребане, механичен кон, бичене и цепене на дърва, бягане пълзешком: всички тези упражнения влизаха в моята всекидневна дажба, но те бяха нищо в сравнение със страшното изпитание, което увенчаваше всеки сеанс. Лягах ничком в едно подобие на плитка желязна люлка, където ме затягаха здраво с нещо като предпазен колан през кръста. Рийли натискаше едно електрическо копче и люлката почваше да се тресе с бясна скорост...

- - -

Авторът Б. Джили (1890 - 1957) е най-прочутият тенор след Карузо и преди Павароти. Активната му кариера стига до началото на 50-те години на 20 век. "Спомени" му е втора книга. Чете се увлекателно, тенорът въвежда читателя в оперното изкуство, в хрониката на своята епоха, в личните си и съкровени предпочитания.

t
f
21.02.2009 (пр. 29.03.2017) | Знаци: 2446 | Прегледи: 3848 | Сподели:
Съдържание (107) Имена (44) Показалци (12) Галерия (100) Файлове (5) Препратки (4)