Събрани web съчинения
За контакти:
Дневник на писателя
Елдар

На 29 ноември 2015 почина в Москва Елдар Рязанов.

Само преди два-три месеца свалих от Флибуста "Неподведенные итоги" (мемоар на твореца, а не просто мемоар; този тип мемоари са всъщност учебници за последователи в съответното изкуство), първата му от книгите. По принцип талантливите хора винаги могат да пишат добре, това е част от божия дар. Мемоарите на Чарли Чаплин също са много интересни, както и на Акира Куросава. А колко са полезни, думи нямам.

Като ученик четох книгите (една от тях) на Анатолий Ефрос (режисьор), а преди него у Станиславски има такива страници (от и за него), макар и в друг жанр; след тях едва сега попаднах на подобна книга, именно на Елдар. Преди четвърт век онази книга четох на български, Станиславски и на двата езика, а тази само на руски. Сега съжалявам, че не преведох късче от книгата за рубриката на Анапест.

Той си беше и сценарист (макар и често в сценарен дует, като нашите Братя Мормареви), неслучайно споменавам имената на Чарли и Акира. Освен описание на занаята този тип мемоари винаги предават любов и почит към предшествениците (Айзенщайн при Елдар) и към актьорите (Гурченко, Фрейндлих, Мягков, Басилашвили, Михалков и пр.).

ПП. Апропо, Флибуста, руски сайт за свободно качване и сваляне на книги, отличен ресурс, в момента отново е свален, възможно е завинаги, достъпен само чрез Tor и подобни непознати ми интернет средства.

Борбата срещу свободните ресурси в интернет е борба срещу посредниците на културата, а следователно срещу културата, ergo против нашите предшественици.

g
t
f
30.11.2015 (пр. 07.04.2017) | Знаци: 1544 | Прегледи: 12 | Сподели:

Съдържание / 160

Категории / 25

Галерия / 48

Файлове / 4

По категории

Автопортрети и писма / 2

Антракт / 12

Беседи за Обществото на писателите / 4

Дневник на писателя / 24

Дописки на редактора / 18

Драматургия / 2

Издадени книги / 5

Как се пише приказка / 7

Малък смешен именник / 8

Малък тъжен именник / 8

Наново разказани приказки / 5

Него го няма от няколко часа / 3

Никому неизвестен шано цикъл / 4

Опис опуси / 2

Очерци и пътеписи / 5

Поетични книги и цикли / 17

Преводи / 10

Речи / 11

Речник на самотата / 5

С. Есенин: Няма вече връщане назад / 10

Сънищата започват на сутринта / 8

Тайната на боба е захарта / 8

Театрална критика / 2

Фоторазкази / 5

Фрагменти / 2

Посетете още

Анапест

Анапест ДАМАСКИН

Анапест ДРАМОТЕКА